Het 303 Search and Rescue (SAR) Squadron is de reddingseenheid van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht. Sinds de oprichting in 1959 heeft het meer dan 5385 spoedeisende en levensreddende vluchten uitgevoerd.

Om de bemanningen te kunnen redden wanneer deze met hun vliegtuig in de problemen waren geraakt, richtte de Koninklijke Luchtmacht in 1959 een eigen reddingseenheid op. De eenheid behoorde in deze beginperiode tot het 298 squadron met als thuisbasis Vliegveld Ypenburg, bij Den Haag. Bij de ingebruikname van de eerste helikopter, de Alouette II, krijgt het squadron er een extra taak bij: Tactical Air Rescue. Na de invoering van de grotere en snellere Alouette III en de verhuizing naar Vliegbasis Soesterberg in 1968 verviel dit werk. Er kwamen twee nieuwe taken: het vervoeren van leden van het Koninklijk Huis en luchtfotografie. Aangezien het werkterrein zich vooral bevond rond de militaire schietranges op Terschelling en Vlieland, verhuisde men in 1977 naar Vliegbasis Leeuwarden. Vanwege de beperkte bereikbaarheid van de Waddeneilanden en de (bijna) constante beschikbaarheid van de reddingshelikopter werd het squadron regelmatig ingezet voor het vervoer van spoedeisende patiënten naar het vasteland. Met de invoering in 1994 van de grotere, moderne helikopter Agusta Bell 412-Special Performance (Agusta AB412) nam de kwaliteit van de wijze van patiëntenvervoer toe waardoor dit kon uitgroeien tot een van de hoofdtaken.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *